Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Ζυμαρικά φούρνου με γαλοπούλα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Σας περίσσεψε γαλοπούλα από το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς; Σας έχουμε μία ωραία λύση. Την ξεκοκαλίζουμε, τη φτιάχνουμε με κρεμμύδια και ντομάτα, βράζουμε μισό κιλό κοχύλια ή πέννες και την ψήνουμε στο φούρνο με μπεσαμέλ ελαιόλαδου. Ακολουθήστε τα βήματα και δε θα χάσετε.

Για τα ζυμαρικά

Βράζετε τα κοχύλια ή τις πέννες σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά λιγότερο από την οδηγία που γράφει η συσκευασία.

Αφού σουρώσετε τα ζυμαρικά, τα κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνετε στο πλάι.

Για τη γαλοπούλα που μας περίσσεψε

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε τη γαλοπούλα. Τη σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ντομάτα κονκασέ και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά που τα έχουμε προβράσει και κρυώσει και κλείνουμε τη φωτιά. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά και τη γαλοπούλα  σε ένα βαθύ ταψί της κουζίνας ή σε ένα πυρέξ.

Για τη μπεσαμέλ ελαιολάδου

Ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ να πήξει χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο λίγο πριν το τέλος.

Μόλις δέσει η μπεσαμέλ τη ρίχνουμε στο ταψί της κουζίνας ή στο πυρέξ με τα ζυμαρικά. Στρώνουμε τη μπεσαμέλ με μια σπάτουλα για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.

Βάζουμε το ταψί της κουζίνας ή το πυρέξ στο φούρνο στη μεσαία σκάλα στους 160οC για 15 λεπτά και 3 λεπτά στο γκρίλ για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4-6 μερίδες
ΧΡΟΝΟΣ
45΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΛΕΥΤ-OVERS
ΥΛΙΚΑ
  • Για τη γαλοπούλα που μας περίσσεψε
  • 650 g γαλοπούλα ψαχνό ξεκοκαλισμένη (κρατάμε το καθαρό κρέας, αφού αφαιρέσουμε χόνδρους και πέτσες, κόβουμε σε ωραία μέτρια τετράγωνα κομμάτια)
  • 450 g κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές μισές ροδέλες
  • 100 g εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων ΕΥ
  • 380 g τομάτες ψιλοκομμμένες Freshona (1 κονσέρβα στραγγισμένη)
  • 8 g ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι ψιλό
  • 2 g πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania
  • 100 g Ασύρτικο Σαντορίνη ΠΟΠ 2016
  • 100 g γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. τριμμένη Τρεις Βοσκοί
  • Για τη μπεσαμέλ ελαιολάδου
  • 650 g φρέσκο γάλα Γάλπο ζεστό
  • 100 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χρυσός Μύλος
  • 70 g εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Χανίων ΕΥ
  • 7 g ιωδιούχο θαλασσινό αλάτι ψιλό
  • 3 g τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 g πιπέρι μαύρο τριμμένο Kania

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ