Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Τσουρέκι με επικάλυψη λευκής σοκολάτας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Για τη ζύμη

Ζεσταίνετε το γάλα και λιώνετε τη μαγιά. Σε μια λεκάνη βάζετε όλο το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το ξύσμα, τη βανιλίνη και τη μαστίχα. Χτυπάτε τα αυγά με ένα σύρμα και τα προσθέτετε στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε το κονιάκ και το γάλα με τη μαγιά. Αφήνετε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το προσθέτετε κι αυτό. Στο τέλος προσθέτετε το αλάτι. Πλάθετε πολύ καλά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη. Την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζέστη. Στη συνέχεια πλάθετε και την αφήνετε ξανά να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα. Ύστερα κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια των 150 g. Τα πλάθετε και δίνετε σχήμα μπαστουνιού. Ενώνετε τις άκρες τους και τα κάνετε πλεξούδα. Μπορείτε να τα φτιάξετε σε ό,τι άλλο σχήμα θέλετε. Μόλις τα πλάσετε, τα βάζετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω και τα αφήνετε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα. Χτυπάτε 2 αυγά ολόκληρα και προσθέτετε ελάχιστο γάλα. Με ένα πινέλο αλείφετε από πάνω τα τσουρέκια και ψήνετε στους 160 °C για 25 με 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Είναι σημαντικό να αφήσετε τα τσουρέκια να κρυώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια τα κόβετε στη μέση και τα γεμίζετε με τη σοκολάτα. Τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνετε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα. Την ανακατεύετε και την αφήνετε να κρυώσει. Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μια λεκάνη και τη χτυπάτε με το μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει σαντιγί (όχι πολύ σφιχτή). Ενσωματώνετε τη σοκολάτα στη σαντιγί με μια σπάτουλα μαρίζ, ανακατεύοντας απαλά.

Για το γλάσο

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Παράλληλα ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι. Αφού λιώσει η σοκολάτα και έχει ζεσταθεί το γάλα με το μέλι, προσθέτετε σιγά σιγά την κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε να κρυώσει.

Για το γλασάρισμα

Αφού κρυώσουν τα τσουρέκια, τα τοποθετείτε επάνω σε μια σχάρα από τον φούρνο και από κάτω βάζετε ένα ταψί.
Περιχύνετε με το γλάσο όλη την επιφάνεια, περιμένετε να πήξει και γαρνίρετε με τα καρύδια ή με τα φυστίκια.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
3/5
ΠΙΑΤΑ
8
ΧΡΟΝΟΣ
240΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Επιδόρπια
ΥΛΙΚΑ
  • ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 1,3 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,3 kg μαλακό αλεύρι
  • 8 - 9 αυγά
  • 5 g αλάτι
  • 700 g ζάχαρη
  • 50 g μαχλέπι, τριμμένο
  • 15 g μαστίχα
  • 135 g φρέσκια μαγιά 500 g βούτυρο
  • 1 l γάλα
  • 75 g κονιάκ
  • 1 ξύσμα από πορτοκάλι
  • 10 g βανιλίνη
  • 2 επιπλέον αυγά για επάλειψη
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 125 g πλήρες γάλα
  • 320 g σοκολάτα κουβερτούρα
  • 550 g κρέμα γάλακτος
  • ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  • 500 g λευκή σοκολάτα
  • 300 g κρέμα γάλακτος
  • 50 g μέλι
  • 100 g καρύδια, σπασμένα
  • ή εναλλακτικά φιστίκια
  • κελυφωτά, σπασμένα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ