Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Μελομακάρονα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Εκτέλεση για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά μαζί για το σιρόπι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει καλά.

 

Εκτέλεση για τη ζύμη

Αφαιρείτε το ξύσμα από τα πορτοκάλια με έναν τρίφτη και στη συνέχεια τα στύβετε, για να πάρετε τον χυμό τους.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνετε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε το μοσχοκάρυδο, την κανέλα σε σκόνη, το μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι και τα προσθέτετε στη λεκάνη. Στο τέλος ρίχνετε το κονιάκ. Ανακατεύετε με τα χέρια και ζυμώνετε, μέχρι να δέσει το μείγμα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι υδαρές και το ηλιέλαιο να γυαλίζει. Πλάθετε 30 g για κάθε μελομακάρονο (ελάχιστα στο χέρι, για να μην στεγνώσει). Τα κάνετε σε σχήμα οβάλ και τους δίνετε ένα σχέδιο, πιέζοντάς τα ελαφρά στη χονδρή μεριά του τρίφτη.

Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί με μια λαδόκολα και τα ψήνετε στον φούρνο στους 160 °C για 40 λεπτά στον αέρα.

Μόλις είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι έχει κρυώσει. Αφού ψηθούν, τα αφαιρείτε από τον φούρνο και τα βουτάτε στο κρύο σιρόπι για περίπου 1 λεπτό. Τα βγάζετε από το σιρόπι και τα τοποθετείτε στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψί από κάτω, για να στραγγίσουν το περιττό σιρόπι. Στη συνέχεια τα περιχύνετε από πάνω με το μέλι και τα πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ
30-40΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Χριστουγεννιάτικες
ΥΛΙΚΑ
  • Για το σιρόπι
  • 900 g ζάχαρη
  • 200 g γλυκόζη
  • 250 g μέλι
  • 10 g κανελόξυλο
  • χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 kg νερό
  • Για τη ζύμη
  • 500 g ηλιέλαιο 
  • 140 g ζάχαρη
  • 30 g ξύσμα πορτοκαλιού (περίπου 8 τεμάχια)
  • 250 g χυμός πορτοκαλιού, φιλτραρισμένος
  • 200 g καρύδια σε σκόνη
  • 6 g κανέλα σε σκόνη
  • 8 g μοσχοκάρυδο
  • 900 g αλεύρι
  • 14 g μπέικιν πάουντερ
  • 40 g κονιάκ
  • Για το στόλισμα
  • 300 g καρύδια, αλεσμένα
  • 300 g μέλι

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ