Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Μαντηλάκια Φλώρινας με βόειο και μελιτζάνα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Ξεπλένετε το κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό και το στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, για περίπου 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και ξαφρίζετε το φαγητό, αν χρειαστεί. Βάζετε σε ένα τουλπάνι ή μια σίτα τους κόκκους μπαχάρι, το προσθέτετε στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε και την τομάτα κονκασέ και βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας τσιμπίδας αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και τη σίτα ή το τουλπάνι με τους κόκκους μπαχάρι.

 

Εκτέλεση για τις μελιτζάνες

Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε μισές λεπτές φέτες των 2 cm περίπου. Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας σταυρωτά και βάζετε μέσα ένα ή δύο κομμάτια κρέας ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσει το κρέας. Σκεπάζετε τις άκρες της μελιτζάνας πάνω από το κρέας και καρφώνετε με 1 οδοντογλυφίδα, για να τις συγκρατήσετε και να μην ανοίξουν. Τοποθετείτε τα μαντηλάκια σε ένα πυρέξ. Ρίχνετε τη σάλτσα από την κατσαρόλα στο πυρέξ με τα μαντηλάκια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 30 λεπτά.

Βγάζετε το πυρέξ από τον φούρνο και αφαιρείτε την οδοντογλυφίδα από τα μαντηλάκια.

 

Πρόταση σερβιρίσματος

Μπορείτε να τα συνοδέψετε με χυλοπιτάκι Μετσόβου.

Σερβίρετε σε πιάτα τα χυλοπιτάκια και βάζετε 3 μαντηλάκια από πάνω. Περιχύνετε με λίγη σάλτσα από τα ταψί και τρίβετε λίγη φέτα. Στολίζετε με μαϊντανό.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
2/5
ΠΙΑΤΑ
4-6
ΧΡΟΝΟΣ
120΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τοπικές
ΥΛΙΚΑ
  • 1 Kg βόεια ελιά
  • 400 g τομάτα κονκασέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 g ελαιόλαδο
  • 800 g ζωμός λαχανικών ανάλατος
  • 100 g κόκκινο κρασί
  • 250 g κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 7 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μέτριου μεγέθους
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • λίγη τριμμένη φέτα περίπου 30 g (τριμμένη στον χοντρό τρίφτη) για το σερβίρισμα
  • λίγος μαϊντανός για στόλισμα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ