Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Γρονθόπιτα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Κόβετε το κοτόπουλο σε μεσαία κομμάτια και το ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το περνάτε έπειτα με λίγο ξίδι και το στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρετε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τον ζωμό κότας και αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρείτε το κοτόπουλο με μια τρυπητή κουτάλα. Σουρώνετε τα υγρά με ένα σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα και τα βάζετε στη φωτιά να βράσουν. Μόλις βράσουν τα υγρά, προσθέτετε το σιμιγδάλι και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά. Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Kαλό είναι να επιμείνετε, ώστε να πετύχετε ένα ωραίο αποτέλεσμα. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στην κρέμα μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύετε πολύ καλά με γρήγορες κινήσεις, για να μην «κόψει» η κρέμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια με το μαχαίρι. Τα βάζετε στην κρέμα από το σιμιγδάλι και ανακατεύετε. Βουτυρώνετε την επιφάνεια ενός ταψιού και στρώνετε τα μισά φύλλα (βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο χωριστά). Στη συνέχεια απλώνετε την κρέμα με το κοτόπουλο και από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία που κάνατε με τα φύλλα που βάλατε από κάτω.

Γυρνάτε τις άκρες από τα φύλλα μέσα στο ταψί και τις βουτυρώνετε.

Οδηγία: Πρέπει να στήσετε την πίτα γρήγορα, για να μην στεγνώσει το φύλλο.

Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180 °C πάνω-κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στα 30 λεπτά κλείνετε τη φωτιά πάνω κάτω και τοποθετείτε το ταψί στη σχάρα πιο χαμηλά στον φούρνο και ανάβετε μόνο την κάτω αντίσταση. Ψήνετε για άλλα 10 λεπτά και αφαιρείτε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.

Πρόταση σερβιρίσματος

Κόβετε την πίτα σε μεσαία κομμάτια και τη σερβίρετε με λίγη baby ρόκα και λίγα τοματίνια.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
6-8
ΧΡΟΝΟΣ
60΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ορεκτικά, Πουλερικά
ΥΛΙΚΑ
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1 Kg κοτόπουλο
  • 200 g κρεμμύδι, κομμένο σε μισές λεπτές ροδέλες
  • 1,5 L ζωμός κότας, ανάλατος
  • 6 αυγά
  • 200 g σιμιγδάλι χονδρό
  • 200 g σιμιγδάλι ψιλό
  • 15 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 2 g κύμινο
  • 200 g βούτυρο
  • 50 g ξίδι για το ξέπλυμα του κοτόπουλου
  • 100 g βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
  • λίγη baby ρόκα και λίγα τοματίνια για το σερβίρισμα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ