Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Γαλοπούλα γεμιστή

Για τη γέμιση
Κόβετε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομμάτια τα λουκάνικα, μικρό καρέ. Κόβετε και τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το σοτάρετε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, τον κιμά και το λουκάνικο. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε την μπύρα
και αφήνετε να βράσει για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσοχή, δε θέλουμε να εξατμιστούν τα υγρά, αλλά το αλκοόλ.
Ρίχνετε τα δαμάσκηνα, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και το θυμάρι. Μαγειρεύετε, μέχρι η γέμιση να πιει τα υγρά της σε μέτρια φωτιά.
Τη βγάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει, για να μπορέσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα.

Για το άλειμμα και ψήσιμο
Αλείφετε τη γαλοπούλα με τη βοήθεια ενός πινέλου με το μείγμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι βάζετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και ράβετε με σπάγγο μαγειρικής τον λαιμό και την κοιλιά. Την υπόλοιπη γέμιση που περισσεύει την κρατάτε στην άκρη.

Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών. Βάζετε πάνω από τη γαλοπούλα και τα κλωνάρια από το θυμάρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 230 °C και για άλλες 2 ώρες στους 130 °C. Ελέγξτε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο στο κέντρο της γαλοπούλας, πρέπει να είναι στους 70 -72 °C. Πρέπει να υπολογίσετε τον χρόνο, έτσι ώστε η γαλοπούλα να είναι έτοιμη 1 ώρα πριν από το γιορτινό τραπέζι, ώστε να προλάβετε να μαγειρέψετε και την υπόλοιπη γέμιση που περίσσεψε.

Βγάζετε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, τη σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολα και κρατάτε τα υγρά της από το ταψί. Σε μία κατσαρόλα τοποθετείτε τη γέμιση που περίσσεψε και ρίχνετε σιγά σιγά τα υγρά. Μαγειρεύετε, έχοντας στο μυαλό σας το ρύζι να «κρατάει» ελαφρά.

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο ζωμό λαχανικών ακόμα.
Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα τη γαλοπούλα και τη γέμιση.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
3/5
ΠΙΑΤΑ
6-8
ΧΡΟΝΟΣ
185΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εορταστικές, Πουλερικά
ΥΛΙΚΑ
  • 1 γαλοπούλα, καθαρισμένη
  • 200 g ρύζι
  • 1 Kg ανάμεικτος κιμάς
  • 100 g ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 250 g ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 g λευκό κρασί
  • 150 g μπύρα
  • 600 g λουκάνικα με πράσο
  • 300 g δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 60 g ξύσμα πορτοκαλιού (χωρίς το άσπρο μέρος, γιατί πικρίζει)
  • 10 g αλάτι
  • 2 g πιπέρι
  • 10 g μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 7 g φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • Για το άλειμμα της γαλοπούλας
  • 120 g χυμός πορτοκάλι
  • 80 g μέλι
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 8 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 8 κλωνάρια θυμάρι
  • 3,5 L ζωμός λαχανικών
  • Μπορείτε όλα τα υλικά (εκτός από τον ζωμό λαχανικών και το θυμάρι) να τα χτυπήσετε σε ένα μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ