Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Γαλοπούλα γεμιστή

Εκτέλεση για τη γέμιση

Κόβετε τα λουκάνικα σε μικρό καρέ. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι ελαφρά και στη συνέχεια το σκόρδο, τον κιμά και τα λουκάνικα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε την μπύρα και αφήνετε να βράσει για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσέχοντας να εξατμιστεί μόνο το αλκοόλ, και όχι τα υγρά. Ρίχνετε και τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύετε, μέχρι η γέμιση να πιει τα υγρά της σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια την αφήνετε να κρυώσει, για να μπορέσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα.

 

Εκτέλεση για το άλειμμα και ψήσιμο

Αλείφετε τη γαλοπούλα με το μείγμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια με ένα κουτάλι γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε με σπάγγο μαγειρικής τον λαιμό και την κοιλιά. Την υπόλοιπη γέμιση που περισσεύει, την κρατάτε στην άκρη.

Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και τα κλωνάρια από το θυμάρι από πάνω και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 230 °C και για άλλες 2 ώρες στους 130 °C. Ελέγχετε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο στο κέντρο της γαλοπούλας, πρέπει να είναι στους 70 -72 °C. Βγάζετε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, τη σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαδόκολα και κρατάτε τα υγρά της από το ταψί. Σε μία κατσαρόλα τοποθετείτε τη γέμιση που περίσσεψε και ρίχνετε σιγά σιγά τα υγρά. Μαγειρεύετε, έχοντας στο μυαλό σας το ρύζι να «κρατάει» ελαφρά.

Σερβίρετε σε μια μεγάλη πιατέλα τη γαλοπούλα και τη γέμιση.

 

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
3/5
ΠΙΑΤΑ
6-8
ΧΡΟΝΟΣ
185΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εορταστικές, Πουλερικά
ΥΛΙΚΑ
  • 1 γαλοπούλα, καθαρισμένη
  • 200 g ρύζι
  • 1 Kg ανάμεικτος κιμάς
  • 100 g ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 g ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 g λευκό κρασί
  • 150 g μπύρα
  • 600 g λουκάνικα τ. Τρικάλων
  • 300 g σταφίδες
  • 60 g ξύσμα πορτοκαλιού (χωρίς το άσπρο μέρος, γιατί πικρίζει)
  • 10 g αλάτι
  • 2 g πιπέρι
  • 10 g μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 7 g φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • Για το άλειμμα της γαλοπούλας
  • 120 g χυμός πορτοκάλι
  • 80 g μέλι
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 8 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 8 κλωνάρια θυμάρι
  • 3,5 L ζωμός λαχανικών
  • Μπορείτε όλα τα υλικά (εκτός από τον ζωμό λαχανικών και το θυμάρι) να τα χτυπήσετε σε ένα μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ