Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Φακόρυζο με καλαμάρι ψητό

Εκτέλεση για το ρύζι

Βάζετε σε αλατισμένο νερό τα 2 φύλλα δάφνης και το ρύζι. Βράζετε για περίπου 12 λεπτά. Αφαιρείτε από τη φωτιά, σουρώνετε και κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

 

Εκτέλεση για τις φακές

Βάζετε σε αλατισμένο νερό τα 3 φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι και τις φακές. Βράζετε για 25 λεπτά περίπου. Καλό είναι να μην τις παραβράσετε. Αφαιρείτε από τη φωτιά και τις σουρώνετε. Τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

 

Εκτέλεση για το φακόρυζο

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύετε μαζί με το ρύζι και τις φακές.

 

Εκτέλεση για το καλαμάρι

Αφήνετε τα καλαμάρια να ξεπαγώσουν το προηγούμενο βράδυ σε ένα σουρωτήρι στο ψυγείο. Τα πιέζετε με το χέρι, για να φύγει το νερό που έχουν τραβήξει.

Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα, σκίζετε τα καλαμάρια και τα ανοίγετε στη μέση.

Χαράζετε με ένα μαχαίρι τις άκρες από το καλαμάρι, τα λαδώνετε και αλατίζετε. Στη συνέχεια ζεσταίνετε μια αντικολλητική επιφάνεια ή ένα σχαροτήγανο. Ψήνετε πρώτα τα πλοκάμια και στη συνέχεια τα σώματα σε δύο δόσεις. Αφαιρείτε από την αντικολλητική επιφάνεια και τα βάζετε σε μια άλλη ζεστή επιφάνεια και τα αφήνετε να ψηθούν, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. (Αυτό το κάνουμε, γιατί έχουν βγάλει τα υγρά τους και δεν θέλουμε να βράσουν). Τέλος αλατίζετε λίγο και αφαιρείτε από τη φωτιά.

 

Πρόταση σερβιρίσματος

Σε ένα πιάτο βάζετε το φακόρυζο και από πάνω τα καλαμάρια. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και στολίζετε με λίγο άνηθο.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
45'΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σαρακοστιανά, Ψάρια/Θαλασσινά
ΥΛΙΚΑ
  • Για το ρύζι
  • 300 g ρύζι parboiled Θεσσαλονίκης
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Για για τις φακές
  • 300 g φακές ψιλές
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ξερό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Για για το φακόρυζο
  • 100 g φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 30 g άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 15 g ξύσμα πορτοκάλι
  • 100 g χυμός πορτοκάλι
  • 70 g ελαιόλαδο
  • 10 g αλάτι
  • 2 g πιπέρι
  • 200 g τομάτα, κομμένη σε μικρό καρέ
  • 30 g μηλόξιδο
  • Για για το καλαμάρι
  • 630 g καλαμάρια ολόκληρα, καθαρισμένα
  • 30 g ελαιόλαδο
  • 5 g αλάτι
  • λίγος άνηθος για στόλισμα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ