Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+
Χταπόδι με ρεβύθια

Εκτέλεση για το χταπόδι

Σε ένα βαθύ ταψί βάζετε το χταπόδι, το κρεμμύδι, τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο και την τομάτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανακατεύετε το φαγητό στο ταψί, για να σκεπαστούν τα πλοκάμια με τα υγρά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αφαιρείτε τα πλοκάμια και τα φύλλα δάφνης.

Σε ένα μπλέντερ βάζετε τα υγρά από το ταψί μαζί με τα κρεμμύδια και τις τομάτες και τα πολτοποιείτε, μέχρι να γίνουν μια σάλτσα. Παίρνετε 250 g από τη σάλτσα που πολτοποιήσατε και προσθέτετε τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Την χτυπάτε πολύ καλά και την μεταφέρετε σε ένα κατσαρολάκι, για να κρατηθεί χλιαρή.

 

Εκτέλεση για τα ρεβύθια

Σε ένα μπολ μουλιάζετε τα ρεβύθια στο νερό για όλη τη νύχτα.

Αφού μουλιάσουν, τα ξεπλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό μαζί με τα ρεβύθια και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το ξύσμα από πορτοκάλι, τον χυμό, το μηλόξιδο και συνεχίζετε το βράσιμο με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 12 λεπτά.

Αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά, για να σωθούν τα υγρά και να αρχίσουν να μελώνουν τα ρεβύθια. Στη 1 ώρα δυναμώνετε τη φωτιά, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα ρεβύθια.

Συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε την πιπεριά Φλωρίνης, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό.

Τέλος μαγειρεύετε για άλλα 3 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

 

Πρόταση σερβιρίσματος

Χαράζετε τα πλοκάμια διαγώνια.

Σερβίρετε σε πιάτο τα ρεβύθια με λίγα από τα υγρά τους. Από πάνω βάζετε τα πλοκάμια και περιχύνετε με λίγη σάλτσα από το χταπόδι.

Στολίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
120'΄
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σαρακοστιανά, Ψάρια/Θαλασσινά
ΥΛΙΚΑ
  • Για το χταπόδι
  • 1 Kg χταπόδι πλοκάμι
  • 240 g κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 500 g ζωμός λαχανικών ανάλατος
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 50 g ελαιόλαδο
  • 240 g τομάτα, κομμένη σε 4 κομμάτια
  • 1 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 70 g μουστάρδα
  • Για τα ρεβύθια
  • 500 g ρεβύθια
  • 3 L νερό
  • 250 g κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 50 g ελαιόλαδο
  • 7 g αλάτι
  • 1 g πιπέρι
  • 15 g ξύσμα από πορτοκάλι
  • 100 g χυμός πορτοκάλι
  • 30 g μηλόξιδο
  • 80 g πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μέτρια καρέ κομμάτια
  • 10 g μαϊντανός, ψιλοκομμένος

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ