Τομάτα
Όταν αξίζει, φαίνεται από το χρώμα της αλλά και από τη γεύση της.
Ταξιδεύουμε με τον Λαζάρου

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην ποιότητα!

Με ξεναγό τον γνωστό σεφ ταξιδεύουμε εκεί, όπου παράγονται τα πιο ποιοτικά προϊόντα και μαθαίνουμε τα πάντα για την παραγωγή ή τη μεταποίησή τους. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει το κάθε προϊόν “να αξίζει και να φαίνεται”.

Αυτή τη φορά ο σεφ Λαζάρου μας ξεναγεί στην ελληνική φύση και στον κόσμο της τομάτας. Μαζί μαθαίνουμε τα μυστικά της καλλιέργειας τομάτας και βλέπουμε πώς οι πιο φρέσκες και γευστικές από αυτές, φτάνουν καθημερινά στη μαναβική των LIDL.

Πίσω από τη Γεύση

Εκτός από τη νοστιμιά και τη φρεσκάδα που προσφέρει, η τομάτα λειτουργεί σαν ασπίδα για τον οργανισμό του ανθρώπου. Κι αυτό γιατί αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C, Κ αλλά και καλίου, ενώ ταυτόχρονα οι φυτικές της ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ελάτε σε ένα κατάστημα LIDL κι επωφεληθείτε από τις αμέτρητες ιδιότητες της τομάτας, βάζοντας στο τραπέζι σας μία κατακόκκινη σαλάτα ή ένα πιάτο με φρέσκια σάλτσα.

Τομάτες γεμιστές με ρύζι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Ανοίγετε τις τομάτες και τις αδειάζετε, όπως κάνετε για τα γεμιστά και κρατάτε τα καπάκια. Πασπαλίζετε τις τομάτες εσωτερικά με λίγη ζάχαρη και τις αφήνετε να στραγγίσουν.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε νερό και αλατίζετε. Προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να βράσει. Όταν πιει τα υγρά του, είναι έτοιμο. Το κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Σε ένα σκεύος ανακατεύετε το ρύζι, το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε την μαγιονέζα, το καρότο και το μηλόξιδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μείγμα με το ρύζι. Τα ανακατεύετε όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη σάλτσα βάζετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε καλά, μέχρι να ενωθούν. Γεμίζετε τις τομάτες με το ρύζι. Για το σερβίρισμα βάζετε λίγη σάλτσα δίπλα στην τομάτα και στολίζετε με λίγο μαϊντανό.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
2/5
ΠΙΑΤΑ
2
ΧΡΟΝΟΣ
30΄
ΥΛΙΚΑ
  • 1300 g τομάτες (4 μεγάλες)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 200 g ρύζι νυχάκι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 15 g άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 50 g φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 20 g κουκουνάρι ωμό
  • 25 g σταφίδα μαύρη
  • 100 g μαγιονέζα
  • 50 g καρότο, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
  • 5 g μηλόξιδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό
  • Για τη σάλτσα
  • 50 g φρέσκος βασιλικός (μόνο τα φύλλα)
  • 40 g πάγος
  • 30 g κουκουνάρι ωμό
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
Χωριάτικη σαλάτα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Σε ένα σκεύος βάζετε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε, στολίζοντας με τα υπόλοιπα υλικά.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
ΥΛΙΚΑ
  • 250 g τομάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 30 g πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 30 g ξερό κρεμμύδι σε κομμένο φέτες
  • 90 g αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 5 g μηλόξιδο
  • Σερβίρισμα
  • 50 g φέτα σε κύβους
  • 1 πρέζα ρίγανη ξερή
  • 2 ml ελαιόλαδο
Κρύα τοματόσουπα με βασιλικό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Για τις τομάτες

Αφαιρείτε το κοτσάνι και κάνετε έναν σταυρό με το μαχαίρι εμπρός και πίσω.

Σε μία κατσαρόλα βράζετε νερό, ρίχνετε τις τομάτες και τις αχνίζετε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια τις ρίχνετε σε ένα μπολ, το οποίο προηγουμένως έχετε γεμίσει με νερό και πάγο. Τις αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά και μετά τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα σπόρια και τις κόβετε σε μικρά καρέ.

Για τον ζωμό

Σε μία κατσαρόλα βράζετε 500 ml νερό και ρίχνετε 1 κύβο ζωμό λαχανικών.

Ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί.

Για την σούπα

Βάζετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο και χτυπάτε καλά για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τις τομάτες, τον ζωμό, τη ζάχαρη και το ξίδι και χτυπάτε ξανά για άλλα 3 λεπτά. Μετά περνάτε τη σούπα από σουρωτήρι. Την βάζετε σε μία κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι. Τέλος, αφήνετε να κρυώσει και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
20΄
ΥΛΙΚΑ
  • 1300 g τομάτες (4 μέτριες)
  • 250 ml ζωμός λαχανικών (1 κύβος διαλυμένος σε νερό)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 15 φύλλα βασιλικός, πλατύφυλλος
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουτ. του γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 80 ml μηλόξιδο
  • 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ