Λάδι
Όταν αξίζει, φαίνεται στον τρόπο παραγωγής, τη φρεσκάδα και τη γεύση του.
Ταξιδεύουμε με τον Λαζάρου

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην ποιότητα!

Με ξεναγό τον γνωστό σεφ ταξιδεύουμε εκεί που παράγονται τα πιο ποιοτικά προϊόντα και μαθαίνουμε τα πάντα για την παραγωγή ή τη μεταποίησή τους. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνει το κάθε προϊόν «να αξίζει και να φαίνεται».

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας o μαγικός κόσμος του ελαιολάδου. Παρέα με τον σεφ ανακαλύπτουμε όλα τα μυστικά της ελιάς, παρακολουθούμε τις μεθόδους παραγωγής που βγάζουν το καλύτερο λάδι και καταλαβαίνουμε πόσος κόπος απαιτείται για να φτάσει στα ράφια των LIDL και στο σπίτι μας το υπερπολύτιμο ελαιόλαδο.

Πίσω από τη Γεύση

Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν δικαίως το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Πολλοί το αποκαλούν «υγρό χρυσάφι» αφού είναι τόσα πολλά τα οφέλη του, που το καθιστούν μοναδικό. Ενδεικτικά, το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και φτωχό σε ανεπιθύμητα κορεσμένα. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε που υπάρχουν και έχει αντιοξειδωτική δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ αποτελεί και έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την καρδιά. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα οφέλη του ελαιολάδου κι όμως φτάνουν για να κατακτήσει μια σημαντική θέση στην κουζίνα μας και στην καθημερινή μας διατροφή.

Αρακάς λαδερός με φιλέτο σολομού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Σε μία ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε 50 g από το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 2 λεπτά τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρότα και μαγειρεύετε για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών, τον πελτέ, τον γλυκάνισο και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και να εξατμιστούν λίγο τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αρακά από την κατάψυξη και μαγειρεύετε για 3 λεπτά. Ρίχνετε την τομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύετε για ακόμη 3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τον άνηθο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κλείνετε το καπάκι και κατεβάζετε το φαγητό από την φωτιά, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα.

Αφαιρείτε τα μεσαία κόκαλα από τον σολομό με ένα τσιμπιδάκι, εφόσον υπάρχουν και τον κόβετε σε φέτες. Στη συνέχεια ρίχνετε σε ένα μικρό ταψί όλα τα υλικά μαζί με τον σολομό και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 12 λεπτά. Σερβίρετε σε ένα πιάτο τον αρακά και τοποθετείτε από πάνω ένα φιλέτο σολομού. Στολίζετε με λίγο άνηθο.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
30΄
ΥΛΙΚΑ
  • Για τον αρακά
  • 1 Kg αρακάς, κατεψυγμένος
  • 170 g ελαιόλαδο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, μόνο το άσπρο μέρος
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε κυβάκια
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 300 g ζωμός λαχανικών
  • 2 κουτ. της σούπας πελτές τομάτας
  • 2 αστεράκια γλυκάνισο
  • 400 g τομάτα κονκασέ
  • 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 3 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • Για τον σολομό
  • 500 g φιλέτο σολομού
  • 30 g ελαιόλαδο
  • 100 g ζωμός λαχανικών
  • 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 αστεράκι γλυκάνισο
  • 1 κουτ. της σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • λίγα φυλλαράκια άνηθο για το στόλισμα
Λαδερές μελιτζάνες με φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα σκεύος με νερό και αλάτι, για να ξεπικρίσουν.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 150 g από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια τοποθετείτε πάνω από τα κρεμμύδια το κοτόπουλο και το σοτάρετε και από τις 2 πλευρές. Έπειτα αλατοπιπερώνετε.

Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνετε την τομάτα κονκασέ και τον ζωμό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε το καπάκι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον άνηθο. Το αφήνετε να μελώσει για 10 λεπτά και μετά σερβίρετε. Στολίζετε με τον άνηθο.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
1/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
45΄
ΥΛΙΚΑ
  • 700 g μπούτι φιλέτο κοτόπουλου
  • 500 g άσπρες μελιτζάνες, κομμένες σε μισές ροδέλες
  • 300 g ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μισές ροδέλες
  • 200 g ελαιόλαδο
  • 800 g τομάτα κονκασέ
  • 250 g ζωμός λαχανικών
  • 20 g άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κοφτό κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κλωναράκι άνηθο για στόλισμα
Φιλέτο τσιπούρας με λαδερά λαχανικά στον φούρνο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Σε ένα ταψί βάζετε όλα τα κομμένα λαχανικά μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο. Σε ένα μπολάκι διαλύετε τον πελτέ με τον ζωμό λαχανικών και τον περιχύνετε πάνω από τα λαχανικά. Τα ανακατεύετε όλα μαζί. Στη συνέχεια ψήνετε στον φούρνο στους 180 °C για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Σε ένα ταψάκι ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμόνι και την τομάτα. Τοποθετείτε τα φιλέτα και τα αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε στον φούρνο στους 180 °C για 4 λεπτά.

Σερβίρετε σε ένα πιάτο τα λαδερά λαχανικά και από πάνω το ψάρι. Στολίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ένα φύλλο.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ
2/5
ΠΙΑΤΑ
4
ΧΡΟΝΟΣ
90΄
ΥΛΙΚΑ
  • Για τα λαχανικά
  • 400 g πατάτες, κομμένες σε μεγάλες μισές φέτες
  • 400 g κολοκύθια, κομμένα σε μισές ροδέλες
  • 200 g καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 200 g μελιτζάνες, κομμένες σε μισές ροδέλες
  • 10 g δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 150 g ελαιόλαδο
  • 150 g ζωμός λαχανικών
  • 200 g ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μισές ροδέλες
  • 1 κουτ. της σούπας πελτές τομάτας
  • 1 κουτ. της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 φύλλο μαϊντανός για στόλισμα
  • Για τα ψάρια
  • 2 τσιπούρες 370 – 400 g περίπου έκαστη, που θα τις ανοίξετε σε φιλέτο
  • 100 g ζωμός λαχανικών
  • 30 g ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουτ. του γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. της σούπας ξύσμα λεμόνι
  • 60 g τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Κάθε γεύση και ένα μικρό ταξίδι!

Ο διάσημος Chef μας ξεναγεί στον τόπο γέννησης της κάθε συνταγής. Μαζί του ανακαλύπτουμε αγνά υλικά και μοναδικές γεύσεις.

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κάθε πιάτο και μία γευστική εμπειρία!

Για τον Λευτέρη Λαζάρου το φαγητό είναι ένας τρόπος για να φανερώσεις τον χαρακτήρα σου. Γι’ αυτό κάθε του συνταγή έχει αυθεντικό χαρακτήρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

A DATE WITH
THE CHEF

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μαζί σας από την κουζίνα του σε ζωντανή σύνδεση.

Με live streaming θα δίνει συμβουλές για την προετοιμασία μοναδικών συνταγών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ